Kannattaako aurinkopaneelit?

maalis 24, 2023 | Aurinkopaneelit

Ovatko aurinkopaneelit kannattava investointi? Tässä artikkelissa tutkimme aurinkopaneeleihin sijoittamisen kustannuksia ja etuja, jotta voit tehdä tietoisen päätöksen kannattaako aurinkopaneelit sinun kiinteistössäsi.

Kun uusiutuvat energialähteet tulevat yhä tärkeämmiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa, monet ihmiset harkitsevat investoimista aurinkopaneeleihin keinona pienentää hiilijalanjälkeään ja mahdollisuutena säästää rahaa sähkölaskuissaan.

Aurinkopaneelien kustannukset

Aurinkopaneelien hinta on laskenut tasaisesti vuosien varrella, mikä tekee niistä helpomman vaihtoehdon yrityksille ja omakotitalojen omistajille. Aurinkopaneelien asennuksen alkukustannukset voivat kuitenkin olla melko korkeat. Aurinkopaneelien hinta riippuu useista tekijöistä, kuten järjestelmän koosta, paneelien laadusta ja asennuskustannuksista.

Tyypillinen omakotitalon aurinkopaneelijärjestelmä Suomessa maksaa 6 000–14 000 euroa asennuksen jälkeen, ja keskimääräinen hinta on 1,20 – 1,70 euroa wattia kohden. Tämä hinta voi vaihdella asuinpaikkasi ja tarvitsemasi järjestelmän koon mukaan.

On tärkeää huomata, että aurinkopaneelien alkuinvestoinnit saattavat tuntua korkeilta, mutta on tärkeää ottaa huomioon pitkän aikavälin säästöt, joita voit saavuttaa tuottamalla omaa sähköä. Lisäksi saatavilla on erilaisia taloudellisia kannustimia, jotka voivat auttaa vähentämään aurinkopaneelien asennuksen kustannuksia, kuten energiatuet, kotitalousvähennys ja ylimääräisen sähkön myynti sähköyhtiölle.

Miksi aurinkopaneelit kannattaa?

Säästöä sähkölaskussa aurinkopaneeleilla

Aurinkopaneelit voivat tarjota monia etuja asunnonomistajille ja yrityksille. Yksi aurinkopaneelien tärkeimmistä eduista on mahdollisuus merkittäviin kustannussäästöihin sähkölaskuissa. Tuottamalla omaa sähköä voit vähentää tai jopa poistaa riippuvuuttasi perinteisistä energialähteistä, kuten fossiilisista polttoaineista esimerkiksi lataamalla sähköautoa aurinkopaneeleilla.

Aurinkopaneelit nostavat kiinteistösi arvoa

Lisäksi aurinkopaneelit nostavat kiinteistösi arvoa. Aurinkopaneelit voivat nostaa omakotitalon arvoa jopa 15 000 eurolla. Tämä voi helpottaa kotisi myyntiä tulevaisuudessa, kun yhä useammat asunnon ostajat ovat kiinnostuneita ympäristöystävällisistä ja energiatehokkaista kiinteistöistä.

Pienempi hiilijalanjälki

Lisäksi investoimalla aurinkopaneeleihin voit pienentää hiilijalanjälkeäsi ja edistää puhtaampaa ympäristöä. Tuottamalla omaa sähköäsi uusiutuvista lähteistä voit vähentää riippuvuuttasi fossiilisista polttoaineista ja vähentää kokonaishiilipäästöjäsi.

Aurinkopaneelien sijoitetun pääoman tuotto

Vaikka aurinkopaneelien alkukustannukset voivat olla korkeat, mahdolliset pitkän aikavälin säästöt ja edut tekevät niistä kannattavan sijoituksen monille asunnon omistajille ja yrityksille. Aurinkopaneelien sijoitetun pääoman tuotto (ROI) voi vaihdella eri tekijöiden mukaan, kuten järjestelmän koosta, alueesi sähkön siirtohinnasta ja paneelien vastaanottaman auringonvalon määrästä.

Aurinkopaneelijärjestelmän keskimääräinen takaisinmaksuaika Suomessa on 7–10 vuotta. Tämän jälkeen järjestelmä on maksanut itsensä takaisin sähkölaskujen säästöillä. Lisäksi aurinkopaneelit voivat jatkaa sähköntuotantoa 25 vuotta tai kauemmin, mikä tarjoaa pitkän aikavälin säästöjä ja etuja. Tämän lisäksi kannattaa ottaa huomioon myös asunnon arvonnousu ja kiinnostavuuden lisäys asuntoa myytäessä. Aurinkopaneelien kannattavuus riippuu myös sähkön hintakehityksestä, ja takaisinmaksuaika voi olla jopa huomattavasti lyhyempi.

On tärkeää huomata, että saatavilla olevat taloudelliset kannustimet voivat vaikuttaa myös aurinkopaneelien sijoitetun pääoman tuottoprosenttiin. Esimerkiksi energiatuki tai kotitalousvähennys voivat tarjota merkittäviä säästöjä aurinkopaneelien asennuksen alkukustannuksissa, mikä tekee siitä kannattavamman sijoituksen monille asunnonomistajille ja yrityksille.

Johtopäätös: Kannattaako aurinkopaneelit?

Yhteenvetona kannattaako aurinkopaneelit voidaan todeta, että aurinkopaneelit voivat olla kannattava sijoitus omakotitaloon, mökille ja yrityksille, sillä ne tarjoavat merkittäviä pitkän aikavälin säästöjä ja etuja. Vaikka asennuksen alkukustannukset voivat olla korkeat, potentiaaliset kustannussäästöt sähkölaskuissa, kiinteistön arvon nousu ja puhtaampi ympäristö tekevät siitä kannattavan sijoituksen monille.

Kilpailuta talon maalaus Helsingissä

Kilpailuta talon maalaus Helsingissä

Talon maalaus on merkittävä investointi, joka parantaa kiinteistön ulkonäköä, suojaa rakennusta sääolosuhteilta ja lisää asumismukavuutta. Helsingissä, jossa sääolosuhteet voivat olla vaihtelevat, on erityisen tärkeää pitää talo hyvin huollettuna. Tässä artikkelissa...

Kilpailuta aurinkopaneelit Vantaalla

Kilpailuta aurinkopaneelit Vantaalla

Aurinkopaneelien hankinta ja kilpailutus ovat merkittäviä askeleita kohti kestävämpää ja taloudellisesti hyödyllistä energiantuotantoa, erityisesti Vantaalla, jossa ympäristöystävälliset ratkaisut ja uusiutuvan energian käyttö ovat kasvattaneet suosiotaan. Tämä...

Kilpailuta talon maalaus Vantaalla

Kilpailuta talon maalaus Vantaalla

Talon maalaus on merkittävä investointi, joka parantaa kiinteistön ulkonäköä, suojaa rakennusta sääolosuhteilta ja lisää asumismukavuutta. Vantaalla, jossa sääolosuhteet voivat olla vaihtelevat, on erityisen tärkeää pitää talo hyvin huollettuna. Tässä artikkelissa...

Kilpailuta aurinkopaneelit Helsingissä

Kilpailuta aurinkopaneelit Helsingissä

Aurinkopaneelien hankinta ja kilpailutus ovat merkittäviä askeleita kohti kestävämpää ja taloudellisesti hyödyllistä energiantuotantoa, erityisesti Helsingissä, jossa ympäristöystävälliset ratkaisut ja uusiutuvan energian käyttö ovat kasvattaneet suosiotaan. Tämä...

Kilpailuta talon maalaus Espoossa

Kilpailuta talon maalaus Espoossa

Talon maalaus on merkittävä investointi, joka parantaa kiinteistön ulkonäköä, suojaa rakennusta sääolosuhteilta ja lisää asumismukavuutta. Espoossa, jossa sääolosuhteet voivat olla vaihtelevat, on erityisen tärkeää pitää talo hyvin huollettuna. Tässä artikkelissa...

Kilpailuta aurinkopaneelit Espoossa

Kilpailuta aurinkopaneelit Espoossa

Aurinkopaneelien hankinta ja kilpailutus ovat merkittäviä askeleita kohti kestävämpää ja taloudellisesti hyödyllistä energiantuotantoa, erityisesti Espoossa, jossa ympäristöystävälliset ratkaisut ja uusiutuvan energian käyttö ovat kasvattaneet suosiotaan. Tämä...