Aurinkopaneelit omakotitaloon – Hyödyt ja asennuksen vaiheet

maalis 28, 2023 | Aurinkopaneelit

Mietitkö kannattaako asentaa aurinkopaneelit omakotitaloon? Aurinkopaneelien asentaminen omakotitaloon voi tarjota lukuisia etuja sekä taloudellisesti että ympäristöllisesti. Tässä artikkelissa keskustelemme aurinkopaneelien eduista omakotitaloissa, miten ne toimivat ja mitä tulee ottaa huomioon niitä asennettaessa.

Miksi asentaa aurinkopaneelit omakotitaloon?

Omakotitalot sopivat erinomaisesti aurinkopaneelien asentamiseen useista syistä:

  • Omakotitaloissa on yleensä suurempi katto kuin rivitaloissa tai erillistaloissa, mikä voi olla etu aurinkopaneeleja asennettaessa. Suurempi kattopinta-ala tarjoaa enemmän tilaa aurinkopaneeleille, jotka voivat tuottaa enemmän sähköä.
  • Tuottamalla sähköä aurinkopaneeleilla voit pienentää sähkölaskuasi ja säästää rahaa ajan myötä. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä omakotitalojen omistajille, jotka asuvat alueilla, joilla on korkeat sähkönsiirtomaksut. Kalleimmat keskihinnat, yli 20 senttiä kilowattitunnilta, ovat tällä hetkellä mikkeliläisellä Järvi-Suomen Energialla ja Kainuussa sekä Pohjois-Pohjanmaalla toimivalla Kajavella.
  • Aurinkopaneelit voivat lisätä kotisi arvoa. Tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa aurinkopaneeleilla varustetut kodit myyvät keskimäärin 4 % enemmän kuin kodit, joissa ei ole aurinkopaneeleja.
  • Tuottamalla sähköäsi aurinkopaneeleilla vähennät riippuvuuttasi fossiilisista polttoaineista, mikä voi vähentää merkittävästi hiilijalanjälkeäsi. Tämä puolestaan auttaa torjumaan ilmastonmuutosta.
  • Voit ansaita hyvityksiä aurinkopaneelien tuottamasta ylimääräisestä sähköstä. Useat sähköyhtiöt tarjoavat esimerkiksi sähkön spot-hintaa hyvityksenä pienvoimalan ylimääräisestä tuotosta. Nämä hyvitykset voidaan vähentää sähkölaskussasi, mikä vähentää energiakustannuksia entisestään.

Kuinka aurinkopaneelit toimivat

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä auringonvalosta, muuntamalla aurinkonvalon sähköenergiaksi. Aurinkopaneelit koostuvat aurinkokennoista, jotka on tyypillisesti valmistettu piistä. Kun auringonvalo osuu aurinkopaneeliin, se luo sähkökentän piikerrosten poikki, jolloin elektronit liikkuvat ja tuottavat sähköä.

Aurinkopaneelin tuottama sähkö on tasavirtaa (DC), joka sitten muunnetaan vaihtovirtasähköksi (AC) invertterillä. Vaihtovirta on omakotitaloissa ja yrityksissä käytettävää sähköä.

Aurinkopaneelien tuottama sähkö voidaan joko heti käyttää kodin tai yrityksen käyttöön tai se voidaan varastoida akkuihin myöhempää käyttöä varten. Jos aurinkopaneelit tuottavat enemmän sähköä kuin koti tai yritys tarvitsee, ylimääräinen sähkö voidaan myydä takaisin sähköyhtiölle esimerkiksi sähkön spot-hinnan mukaan. Lue lisää miten aurinkopaneelit toimii.

Mitä ottaa huomioon, kun asennat aurinkopaneelit omakotitaloon

Jos harkitset aurinkopaneelien asentamista omakotitaloosi, sinun on otettava huomioon useita tekijöitä:

Omakotitalon katon suunta ja kallistus

Katon suunta ja kallistus voivat vaikuttaa aurinkopaneelien vastaanottaman auringonvalon määrään. Ihannetapauksessa kattosi tulisi olla etelään päin ja sen kallistus on 30-45 astetta.

Talon katon kunto

Ennen aurinkopaneelien asentamista sinun on arvioitava kattosi kunto. Jos kattosi on huonossa kunnossa, se on ehkä korjattava tai vaihdettava ennen aurinkopaneelien asentamista. Tiilikaton voi korjata pinnoittamalla, ja peltikaton maalata ennen aurinkopaneelien asennusta.

Varjostukset

Varjostus voi vähentää merkittävästi aurinkopaneelien tuottaman energian määrää. Ennen aurinkopaneelien asentamista sinun on arvioitava kattosi saaman varjostuksen määrä ja määritettävä, onko puita tai rakennuksia poistettava auringonvalon maksimoimiseksi.

Rakennusluvat:

Aurinkopaneelien asentaminen kotiisi saattaa vaatia rakennusluvan paikalliselta viranomaiselta, mikäli se vaikuttaa merkittävästi kaupunkikuvaan tai ympäristöön. Varmista, että tutkit alueesi lupavaatimuksia ja tee yhteistyötä aurinkopaneelien asentajan kanssa, joka voi auttaa sinua selvityksessä.

Miten aurinkopaneelien asennus omakotitaloon etenee?

Aurinkopaneelien kilpailutus

Ensimmäinen vaihe aurinkopaneelien asennuksessa on neuvotella aurinkopaneelien asennusyritysten kanssa. Yleensä aurinkopaneelien kilpailutuksen aikana yritykset arvioivat kotisi aurinkopotentiaalin, keskustelee energiatarpeistasi ja antaa sinulle arvion aurinkopaneelien asennukseen liittyvistä kustannuksista ja säästöistä.

Kilpailutuksen aikana aurinkopaneelifirma laatii suunnittelman aurinkopaneelijärjestelmällesi. Tämä suunnitelma ottaa huomioon kattosi koon, kotisi saaman auringonvalon määrän ja energiatarpeesi. Yritykset antavat sinulle myös yksityiskohtaisen kuvauksen aurinkopaneelijärjestelmästä, mukaan lukien paneelien lukumäärä, invertterin koko ja arvioitu sähköntuotanto.

Aurinkopaneelien asennus omakotitaloon

Kun sopiva yritys valikoituu, aurinkopaneelien asentaja aloittaa asennuksen. Ensimmäinen askel on asentaa aurinkopaneelit omakotitalon katolle. Asentaja käyttää erityistä asennusjärjestelmää aurinkopaneelien kiinnittämiseen. Seuraavaksi asentaja liittää paneelit invertteriin, joka muuntaa aurinkopaneelien tuottaman tasavirtasähkön AC-sähköksi, jota voidaan käyttää kotonasi.

Lopputarkastus ja käyttöönotto

Kun aurinkopaneelit on asennettu, joko asentaja tai erillinen tarkastaja vierailee kotonasi tekemässä käyttöönottotarkastuksen ja pöytäkirjan, että aurinkopaneelijärjestelmä täyttää kaikki paikalliset rakennusmääräykset ja turvallisuusstandardit. Tarkastuksen tekijän on oltava sähköalan ammattihenkilö.

Tarkistuksen jälkeen aurinkopaneelien asentaja liittää aurinkopaneelijärjestelmän kotisi sähköjärjestelmään. Näin voit aloittaa aurinkopaneelien tuottaman sähkön käytön.

Viimeinen vaihe on aurinkopaneelijärjestelmän aktivointi. Asentaja antaa sinulle ohjeet järjestelmän käyttöön ja valvontaan. Sinun on myös tehtävä sopimus sähköyhtiösi kanssa saadaksesi nettomittaushyvitykset aurinkopaneelien tuottamasta ylimääräisestä sähköstä.

Kokonaisuudessaan asennusprosessi voi kestää muutamia viikkoja riippuen järjestelmän koosta, yrityksen aikataulusta sekä komponenttien saatavuudesta. On tärkeää työskennellä hyvämaineisen aurinkopaneeliasentajan kanssa, joka voi opastaa sinut prosessin läpi ja varmistaa, että asennus tehdään oikein ja turvallisesti.

Kilpailuta talon maalaus Helsingissä

Kilpailuta talon maalaus Helsingissä

Talon maalaus on merkittävä investointi, joka parantaa kiinteistön ulkonäköä, suojaa rakennusta sääolosuhteilta ja lisää asumismukavuutta. Helsingissä, jossa sääolosuhteet voivat olla vaihtelevat, on erityisen tärkeää pitää talo hyvin huollettuna. Tässä artikkelissa...

Kilpailuta aurinkopaneelit Vantaalla

Kilpailuta aurinkopaneelit Vantaalla

Aurinkopaneelien hankinta ja kilpailutus ovat merkittäviä askeleita kohti kestävämpää ja taloudellisesti hyödyllistä energiantuotantoa, erityisesti Vantaalla, jossa ympäristöystävälliset ratkaisut ja uusiutuvan energian käyttö ovat kasvattaneet suosiotaan. Tämä...

Kilpailuta talon maalaus Vantaalla

Kilpailuta talon maalaus Vantaalla

Talon maalaus on merkittävä investointi, joka parantaa kiinteistön ulkonäköä, suojaa rakennusta sääolosuhteilta ja lisää asumismukavuutta. Vantaalla, jossa sääolosuhteet voivat olla vaihtelevat, on erityisen tärkeää pitää talo hyvin huollettuna. Tässä artikkelissa...

Kilpailuta aurinkopaneelit Helsingissä

Kilpailuta aurinkopaneelit Helsingissä

Aurinkopaneelien hankinta ja kilpailutus ovat merkittäviä askeleita kohti kestävämpää ja taloudellisesti hyödyllistä energiantuotantoa, erityisesti Helsingissä, jossa ympäristöystävälliset ratkaisut ja uusiutuvan energian käyttö ovat kasvattaneet suosiotaan. Tämä...

Kilpailuta talon maalaus Espoossa

Kilpailuta talon maalaus Espoossa

Talon maalaus on merkittävä investointi, joka parantaa kiinteistön ulkonäköä, suojaa rakennusta sääolosuhteilta ja lisää asumismukavuutta. Espoossa, jossa sääolosuhteet voivat olla vaihtelevat, on erityisen tärkeää pitää talo hyvin huollettuna. Tässä artikkelissa...

Kilpailuta aurinkopaneelit Espoossa

Kilpailuta aurinkopaneelit Espoossa

Aurinkopaneelien hankinta ja kilpailutus ovat merkittäviä askeleita kohti kestävämpää ja taloudellisesti hyödyllistä energiantuotantoa, erityisesti Espoossa, jossa ympäristöystävälliset ratkaisut ja uusiutuvan energian käyttö ovat kasvattaneet suosiotaan. Tämä...